Category

Νέα

Συνέδριο: Space Law and Governance

By | Νέα, Συνέδρια

Πρόσκληση στο συνέδριο του AbGradE “Space Law and Governance”

Διοργανώνεται ψηφιακά στις 7 Μαΐου 2021, στην Αγγλική γλώσσα.

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε νέους, φοιτητές και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τα νομικά θέματα και Δίκαιο του Διαστήματος, και πως αυτά αλληλεπιδρούν με την Διαστημική Έρευνα, την Εμπορική χρήση και αξιοποίηση του Διαστήματος, την Διακυβέρνηση, Εφαρμογή και Έλεγχο των νόμων, καθώς και πως αυτά θα εξελιχθούν στο μέλλον υπό το φως τον μελλοντικών προκλήσεων. Ενθαρρύνεται ιδιαίτερα η συμμετοχή ατόμων που ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με το Διεθνές Δημόσιο ή Ιδιωτικό Δίκαιο, το Διαστημικό Δίκαιο, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα διαστημικά θέματα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες (Keynote), ομιλίες συμμετοχής (contribution talk) και κομμάτι ερωτοαπαντήσεων (Round table Q&A). Το συνέδριο έχει ανοιχτό κάλεσμα περιλήψεων (Abstract) για ομιλίες συμμετοχής (contribution talk) μέχρι τις 19 Μαρτίου 2021. Για την εγγραφή στο συνέδριο και εάν επιθυμείτε τις οδηγίες συγγραφής περιλήψεων (Abstract), κάντε εγγραφή μέσω της παρακάτω φόρμας https://forms.gle/ydrEMWUUXE2FcDMV6

Παραπάνω πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες http://www.eana-net.eu/index.php?page=Abgrade/about  και https://www.facebook.com/AbGradE/

Επιπλέον, όσοι ενδιαφέρονται για ενημερώσεις, ή/και εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο (Newsletter) του AbGradE, παρακαλούνται να στείλουν σχετικό αίτημα με email στην διεύθυνση abgrade@eana-net.eu

Λίγα λόγια για το AbGradE.

Η ομάδα AbGradE (Astrobiology Graduates in Europe), πρωτοστατεί με διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Οι πρωτοβουλίες αυτές υλοποιούνται μέσα από διεθνή συμπόσια, συναντήσεις και εργαστήρια (workshops) σε διάφορες χώρες και με διεθνείς συμμετοχές συμβάλλοντας στην διάδοση, ενημέρωση, δικτύωση και παρουσίαση του επιστημονικού έργου των νέων επιστημόνων της Ευρώπης, και όχι μόνο, σε θέματα της  Αστροβιολογίας, αλλά και των υπόλοιπων διαστημικών και επιστημονικών πτυχών. Για την υλοποίηση αυτών έχουμε συνεργαστεί άμεσα με ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ενώσεις, ενδεικτικά ΕSA (European Space Agency), EANA (European Astrobiology Network Association), EPS (EuroPlanet Society), ΕΑΙ (European Astrobiology Institute), BMSIS (Blue Marble Space Institute of Science) κ.α.

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!

5th NoRCEL Conference “How did it all begin?”

By | Κύρια, Νέα, Συνέδρια

As you know our 2020 meeting in St Andrews had to be cancelled due to the unforeseen pandemic, but we are pleased to announce that we will be resurrecting it by holding a virtual conference via ZOOM. We have the pleasure of inviting you to take part in this meeting which will be held on the 29th and 30th of March, 2021.

You are invited to register and also submit an abstract either by email to norcelgroup@gmail.com or via the website at http://www.nor-cel.com/conference-registration-.html. We do hope that you will be able to take part and look forward to hearing from you.

We wish you all that the New Year 2001 will have many joyful moments, kindness, peace, prosperity and health.

Kind regards

Elias Chatzitheodoridis

Martin Dominik

Sohan Jheeta

Διάστημα και Άνθρωπος. Κρητών Επιχειρείν (άρθρο του Έκτορα Σταυρακάκη)

By | Άρθρα, Νέα

Στο Τεύχος 4 του Ιουλίου-Σεπτέμβριου 2020 στο περιοδικό “ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” και στην ενότητα “Επιστήμη και Διάστημα” παρουσιάστηκε το άρθρο με τίτλο “Το Διάστημα στην Καθημερινότητα και την Υπηρεσία του Ανθρώπου”.

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ για να διαβάσετε το άρθρο (σελίδες 67 – 73).

Asteroid Days 2020 – Μουσείο Μετεωριτών Αθηνών

By | Νέα, Ομιλίες

Τα εργαστήρια της Ζωής στο Σύμπαν

(Ενημερωμένη Ομιλία με αναφορά σε Αστεροειδείς και Κομήτες)

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης
Τακτικός Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, ΕΜΠ
Διευθύνων Σύμβουλος Δικτύου Επιστημόνων NoR-CEL

EXOPLANETS.GR – Νέος Ελληνικός ιστοχώρος για Εξωπλανήτες

By | Νέα

Απόσπασμα από την εισαγωγή στον νέο Ελληνικό ιστοχώρο για Εξωπλανήτες:

Το ερώτημα της ύπαρξης άλλων κόσμων στο Σύμπαν που φιλοξενούν ζωή, και ειδικότερα ευφυή ζωή, έχει απασχολήσει τη σκέψη μερικών από τους σπουδαιότερους σοφούς της ιστορίας. Η σχετική συζήτηση εκτείνεται σε τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες χρόνια, από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και συνεχίζεται έντονα ακόμη και σήμερα. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου, η έλλειψη ισχυρών επιστημονικών δεδομένων ανάγκασε τη «συζήτηση» να εξελιχθεί εξ ολοκλήρου σε ένα φιλοσοφικό και θεολογικό υπόβαθρο. Μόνο σε σχετικά πρόσφατες περιόδους έχουν γίνει αστρονομικές και βιολογικές εκτιμήσεις.

Παναγιώτης Γ. Νιάρχος
Ομότιμος Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο από εδώ.

Hellenic Mars Society

By | Κύρια, Νέα, Οργανισμοί

The Mars Society Hellas is the Official Hellenic Chapter of The Mars Society.

Ο Ελληνικός Οργανισμός για τον Πλανήτη Άρη (The Mars Society Hellas) είναι ο επίσημος οργανισμός και κόμβος του The Mars Society, USA.

Aims & Constitution Pillars
(1) Bring together people with an interest in the planet Mars.
(2) Establish and co-operate in projects relating to Mars exploration.
(3) Promote awareness of The Mars Society principles.
(4) Engagement of academic institutions with The Mars Society Hellas.
(5) Align with The Mars Society’s Founding Declaration.

Membership
Please contact us for more information.

Στόχοι και Καταστατικό

(1) Να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την έρευνα του Πλανήτη Άρη
(2) Να δημιουργήσει συνεργασίες σε προγράμματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση του Πλανήτη Άρη.
(3) Να προωθήσει και να ενημερώσει για τις αξίες του Mars Society.
(4) Να συμβληθεί με ακαδημαϊκά ινστιτούτα στην Ελλάδα.
(5) Να συμβαδίσει με το The Mars Society’s Founding Declaration.

Μέλη:

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Νέο βιβλίο για Αστροχημεία: Emerging Trends in Advanced Spectroscopy

By | Βιβλία, Κύρια, Νέα

Στο βιβλίο αυτό περιέχεται το εξής άρθρο μας:

Jheeta, S., Chatzitheodoridis, E. Chapter 7: “Solid Phase Astrochemistry.” Editors: Yang, W., Jibin, K. P., Praveen, G. L., Thomas, S., and Kalarikkal, N. Emerging Trends in Advanced Spectroscopy (December 2019). River Publishers (Denmark). ISBN: 9788770220828 and e-ISBN: 9788770220811.

Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στις νέες τεχνολογίες με τις οποίες πλέον θα γίνεται η έρευνα στα πλαίσια την αστροχημείας. Το άρθρο δεν μπορεί να διατεθεί ελεύθερα.

Η διεύθυνση στον εκδότη είναι η εξής: https://www.riverpublishers.com/book_details.php?book_id=712

Ελληνικές Ιστοσελίδες για το Διάστημα

By | Κύρια, Νέα

Όλες οι παραπάνω ιστοσελίδες είναι κατοχυρωμένες με στόχο την ενημέρωση σας, αλλά και την συμμετοχή σας.

Είμαστε στην διάθεση σας ώστε να συζητήσουμε πως θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα τις Διαστημικές και Πλανητικές Επιστήμες.

Τα ενδιαφέροντα μας είναι επιστημονικά και τεχνολογικά.

Europlanet Society South Eastern Europe Hub

By | Κύρια, Νέα

 Η Europlanet Society Southeastern Europe Hub ιδρύθηκε το 2019 για να υποστηρήξει την ανάπτυξη των Πλανητικών Επιστημών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό σχήμα που είναι το Europlanet Society.

Παρακολουθήστε όλες τις δράσεις μέσα από τα παραπάνω links.

Δράσεις Χρηματοδότησης από το Europlanet για ενασχόληση του κοινού με τις Πλανητικές Επιστήμες

By | Νέα, Προσκλήσεις

Europlanet Public Engagement Funding Scheme

Η πρόσκληση για το Europlanet Public Engagement Funding Scheme 2020 είναι τώρα ανοιχτή, και διαρκεί μέχρι την 3η Ιουλίου 2020.

Τα βραβεία του Europlanet κυμαίνονται από τα 5000 έως και τα 15 000 Euros. Χρηματοδοτούν ερενητικά έργα παρακινώντας τον καθένα να ασχοληθεί με τις πλανητικές επιστήμες. Στόχος είναι το Europlanet να ενθαρρύνει την ενασχόληση με νέους τρόπους διάδοσης των πλανητικών επιστημών από διαφορετικά ακροατήρια και ομάδες στην Ευρώπη (αλλά και πέρα από τα σύνορα αυτής). Απώτερος στόχος είναι η επιρροή και ο αντίκτυπος στην κοινωνία, με δράσεις που περιλαμβάνουν έρευνα, εκπαίδευση, καινοτομία, και κοινωνική ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.